Sajt-Kalmár Kupa

Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

9. Sajt-Kalmár Kupa: sok változás, régi célok!

   

Beköszöntött az ősz. Ennek megfelelően enyhül a kánikulai meleg, tanulók ezrei sietnek reggelente okosodni, nő a forgalmi dugók száma, valamint elkezdődnek a téli teremtornák beharangozói. Ezen őszi jelek közül számunkra most az utóbbi a legfontosabb, konkrétan a hagyományos Sajt-Kalmár Kupa, amely idén decemberben már kilencedik alkalommal kerül megrendezésre, ráadásul hatalmas...

...változással az eddig megszokotthoz képest.

   Mielőtt azonban rátérünk a lényegre, engedjék meg, hogy utazzunk egy kicsit az időben! Aki a kezdetektől fogva nyomon követi a tornát, az még emlékszik, hogy az első Sajt-Kalmár Kupa 2010-ben került megrendezésre a nádudvari Városi Sportcsarnokban, bár talán helyesebb iskolai tornateremnek titulálni a debütálás helyszínét. Itt először jóformán csak a csapatok és néhány helyi sportszerető töltötte meg a nézőteret, de a következő évben már szűkösnek bizonyult a mintegy 150-200 fős publikumot befogadni képes intézmény. A költözést biztossá tette, hogy a csarnokra felújítás várt, így új helyszín után kellett néznünk. Így került a képbe Balmazújváros, ahol egy minden igényünket kielégítő, 900 férőhelyes impozáns létesítményben, a Kőnig Rendezvényközpontban sikerült új otthonra lelnie az eseménynek. Legnagyobb örömünkre a Sajt-Kalmár Kupa itt is elnyerte a sportszeretők kegyeit és remek hangulatú tornákat rendezhettünk, szépen belakva és megtöltve a csarnokot a rideg téli napokon. Most viszont eljött az ideje, hogy megpróbáljuk még magasabbra tenni azt a bizonyos lécet és hatalmasat ugrani...


   Felvetődhet a kérdés, hogy minek ugrálunk? A hajdúsági híreket nyomon követők számára talán ismert lehet, hogy ebben az évben komoly politikai harcok jellemezték a város vezetését, amelynek következtében jelentős változások történtek Balmazújvárosban. Ismerve a kormánypárt és az ellenzék "harmonikus" viszonyát, ezen változás a csarnok bérbeadásának feltételeit számunkra hátrányosan érintette, ezért muszály volt újragondolni az idei terveinket. Büszkék vagyunk rá, hogy az eddigi tornáinkat változatlan nevezési díjjal és díjtalan megtekintéssel meg tudtuk szervezni, holott a Sajt-Kalmár Kupánál jóval kisebb presztízsű teremtornák is már magasabb nevezéssel, esetenként belépő értékesítésével kerülnek lebonyolításra. Mivel az új felállással mi is emelésre kényszerülünk, úgy gondoltuk, hogy akkor próbáljunk meg többet is adni! (nem mellékesen szeretnénk kimaradni a politikából, mivel minket a foci érdekel!) 


   Ennyit a történelemről, itt az ideje rátérni a 9. Sajt-Kalmár Kupára, hisz mindenki erre kíváncsi! 

   Tudható, hogy rendezvényünk mindig igazodik az MLSZ versenynaptárához, azaz az őszi nagypályás idény befejezése után kerül megrendezésre. Ez az elmúlt két évben december második hétvégéjére időzítette a kupánkat. Idén viszont a szövetség kitolta még egy héttel az nb-s bajnokságok küzdelmeit, minket is - Pinyő szavaival élve - tolódásra kényszerítve, mert nb-s játékosok nélkül várhatóan jókorát esett volna a színvonal. Így lett a mostani torna időpontja 2018. december 21-22-23.

   Mivel a balmazújvárosi csarnokhoz fogható létesítményt a környező kisvárosokban nemigen találni, így került képbe Debrecen. A megyeszékhelyen is csak 3 csarnok tudja ezt a kapacitást biztosítani: a "Főnix", a "Hódos", valamint az "Oláhgabi". Az első igazából fel sem merült, mert annak bérleti díja és befogadóképessége is nagyobb eseményekre lett tervezve, így maradt még 2 lehetőség. Eredetileg az Oláh Gábor utcai csarnok szerepelt a terveinkben, viszont annak a bérleti díja nagyjából megegyezik a Real Team Kupa, valamint a DVSC nb1-es női kézilabdacsapatának nyomon követői számára jól ismert Hódos Imre Sportcsarnok költségével, így hosszas tanakodás után az utóbbi mellett döntöttünk. Nagy volt a dilemma, mivel mi is tisztában vagyunk vele, hogy egy héttel később ugyanitt rendezik meg az ország legismertebb teremfoci tornáját, a már említett Real Team Kupát, de több tényező is meggyőzött minket a helyszín helyességéről. Egyrészt nagy segítség lehet azon gárdáknak, akik szeretnének messzire jutni Debreceni Péter tornáján, mivel tökéletes felkészülést biztosít csapatuknak, finomíthatják a játékukat, míg az ekkora csarnokban még nem futballozók szokhatják az atmoszférát. Várhatóan nekünk is könnyebb dolgunk lesz, mivel szervezőtársaimmal majdnem minden "RT Kupán" részt vettünk játékosként / csapatvezetőként, így ismerjük a csarnokot, ellentétben a főként kosárlabdameccsek helyszíneként funkcionáló Oláh Gábor utcaival.
   Nyilván tudjuk, hogy nagy fába vágjuk ezzel a fejszénket, de bízunk benne, hogy az elmúlt évek alatt szerzett tapasztalataink segítségével képesek leszünk megbírkózni a ránk váró feladattal, hisz céljaink már kilencedik éve változatlanok: olyan teremlabdarúgó tornát szervezni, amely minden szempontból korrektül meg van csinálva, hogy a végeztével elégedetten távozzanak a helyszínről a résztvevők és az érdeklődök egyaránt!
   Mivel lassan elhasználjuk a billentyűzet összes karakterét, valamint a legfontosabb információkat is megosztottuk Önökkel, így zárjuk sorainkat, de hamarosan újra jelentkezünk további részletekkel!

   Találkozzunk decemberben!

A szervezők